Of het nu een presentatie is voor je nieuwe bedrijf of voor een hele grote groep mensen met een college. Je wilt hoe dan ook indruk maken op de mensen met jouw ijzersterke presentatie. Jouw geloofwaardigheid moet natuurlijk 100% zijn! Hoe je dat doet, leggen wij uit!
Goede voorbereiding
Een goed begin is het halve werk. Enkele dagen voordat je de presentatie gaat geven, weet je precies wat de kern is van je verhaal en hoe je dit gaat vertalen in bijvoorbeeld een powerpointpresentatie. Dit kun je gaan oefenen en laten zien aan familieleden of vrienden. Kijk en luister goed hoe ze reageren en neem de tips aan. Daarnaast is het slim om te weten hoe de presentatieruimte eruit ziet en waar je bijvoorbeeld je laptop kunt aansluiten. Zet je presentatie altijd in de cloud zodat je op elke plek bij je presentatie kunt komen.
Maak tekstkaartjes
Door tekstkaartjes te maken en je informatie in steekwoorden op te schrijven, leer je gelijk je tekst. Zorg ervoor dat deze kaartjes er netjes uitzien. Niet zomaar een A4’tje, maar een A5-papier met bijvoorbeeld jouw logo. Je maakt pas echt indruk als je met een presentatiemap met eigen ontwerp komt aanlopen. Daaruit tover jij je tekstkaartjes.
Lichaamshouding
Tuurlijk hoef je er niet als een paspop bij te staan waarbij het lijkt alsof je een touwtje van je hoofd naar het plafond hebt. Toch is een actieve en open houding niet misplaatst bij een presentatie. Raak jij gemotiveerd van iemand die leunt tegen de presentatiedesk en zijn zegje doet? Ik gok van niet! Kijk eens in de spiegel naar jezelf en ontdek hoe je staat. Zorg ervoor dat je tijdens de presentatie niet met je armen over elkaar staat of met je handen in je zakken. Daarnaast is het belangrijk dat je stevig op beide benen staat en niet leunend op een been. Zo sta jij lekker actief en daar kun je indruk mee maken! Ben je zenuwachtig voor je presentatie? Dit kun je terugzien in je houding. Op internet staan genoeg tips om zenuwen tegen te gaan!
Vertel een compleet verhaal
Dat klinkt als iets simpels, maar dat is het niet altijd. Heeft je verhaal een kop, een midden en een staart? Als je veel informatie vertelt, is het slim om de belangrijkste punten te herhalen zodat de informatie bij de luisteraar blijft. Vertel anekdotes zodat mensen je informatie in een verhaaltje kunnen plaatsen. Dat is nog makkelijker te onthouden. Begin de presentatie met wat je allemaal gaat vertellen. Vat aan het einde de presentatie samen en kom met een eventuele conclusie.
Zie er verzorgd uit
Als laatste: denk goed na over hoe je eruit zien. Leg de avond voor je presentatie alvast een outfit klaar zodat je daar in de ochtend geen stress over hebt. Kies een outfit waar jij je fijn in voelt en waar je lekker in kunt bewegen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je outfit er netjes uit ziet. Ben je zelf niet van de hele zakelijke kleding. Dat maakt niet uit. Zorg dat de outfit jou zakelijk maakt. Stuur bij twijfel een foto door naar een vriend of vriendin. Zo sta jij zelfverzekerd de presentatie te geven!