We willen de wereld graag doorgeven aan de volgende generatie. Maar daarvoor zullen we wel beter om moeten gaan met de aarde. We leven op deze plek alsof er geen volgende generaties zullen komen. Denk aan extreme vervuiling in de natuur. Dit komt meestal doordat we hier wonen en werken. Om een mooiere en gezondere wereld door te geven kun je beginnen met het verduurzamen van je woning. In deze blog geven we je hiervoor tips.
Energiezuiniger maken van je woning
Je huis verduurzamen begint met energiezuiniger maken. Dit betekent dat je minder energie nodig hebt om te wonen en te leven. Energie opwekken gebeurt steeds vaker milieuvriendelijk, denk aan het opwekken van zonne- of windenergie. Maar er wordt nog te vaak gebruikgemaakt van fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Door efficient om te gaan met de energie in je woning kun je dus ervoor zorgen dat je minder verbruikt. En daardoor wordt de aarde weer minder belast.
Deze tips kunnen je helpen:
Zorg voor zonnepanelen op je dak
Een bekende investering in duurzaamheid is zonnepanelen. De investering bedraagt zo rond de 5000 euro. Maar je kan tegenwoordig ook zonnepanelen huren. Per jaar betaal je ongeveer 450 euro minder aan energie. Dat komt omdat het vaak nog niet mogelijk is om volledig te leven van je eigen zonnepanelen. Maar het kan wel en zo zou je 100% zeker weten dat er gebruik wordt gemaakt van groene energie.
Isoleren van je woning
Isoleren betekent dat je je huis door middel van bijvoorbeeld wol, hout of hennepvezels warmer houdt. Doordat je geen energie verliest hoef je ook minder te stoken. Energie dat je tenslotte binnenhoudt hoef je niet op te wekken. Isoleren van bijvoorbeeld de vloer, spouwmuren en schuindak is vooral interessant als je een wat oudere woning hebt. Veel nieuwbouwprojecten verduurzamen direct bij de start van de bouw.
Spaarlampen
De meeste duurzame verlichting zijn spaarlampen. Een gemiddelde spaarlamp gaat namelijk wel 8 jaar mee. Daarnaast verbruikt een spaarlamp tot wel 80 % minder energie. Dat bij elkaar opgeteld vertelt dus dat spaarlampen de meest duurzame oplossing is. Ze gaan lang mee én kosten weinig stroom. Vroeger waren spaarlampen niet zo mooi en vaak fel licht. Maar de fabrikanten hebben niet stil gezeten en er zijn heel veel mooie exemplaren te vinden in de winkel tegenwoordig.
Duurzame apparaten
Heb jij nog een oude koelkast staan of een extra vriezer uit het jaar nul in de garage? Veel oude apparaten zijn allesbehalve duurzaam. Dat kwam natuurlijk ook door de tijd waarin ze werken gemaakt. Maar bijna alle apparaten van vandaag de dag zijn ontzettend zuinig. Ze hebben zelfs vanaf 1 maart de energielabelsvernieuwd. Dit kwam omdat het overzicht meer overzichtelijk moest worden. Er waren ondertussen apparaten die energielabel A++++ kregen.
Zuinig omgaan met energie
Kranen dichtdoen tijdens het tandenpoetsen, lampen uitdoen als je niet in de kamer bent en televisie niet op stand bye. Het zijn nog steeds een hoop standaarddingen die je kunt doen om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie. Denk ook aan geen wasmachine draaien als de trommel nog niet vol is. En de vaatwasser pas laten draaien als alles erin zit.