Konden we allemaal maar slapend rijk worden. Of in ieder geval gemakkelijk veel geld verdienen zonder er iets voor te hoeven doen. Wist je dat er onderzoek gedaan is naar hoe je het snelst rijk wordt? In de marshmallowtest, gedaan door onderzoeker Walter Mischel, werd er een experiment gedaan met jonge kinderen. Ze werden in een kamer geplaatst en kregen één marshmallow voorgeschoteld, en hen werd verteld dat als ze zouden wachten, ze een tweede marshmallow zouden krijgen. Kozen ze ervoor de eerste direct op te eten, dan hadden ze maar het genot van één marshmallow in plaats van twee.
De marshmallowtest
Oftewel, hoe goed zijn de kinderen met het negeren van verlangens wanneer ze weten dat er op lange termijn een nog grotere beloning op ze staat te wachten? Een interessant onderzoek, maar het wordt nog interessanter wanneer bekend wordt dat de onderzoeker de participanten van het onderzoek jarenlang heeft gevolgd. En wat blijkt? De kinderen die ervoor kozen om hun honger of zin in de mashmallow te negeren en te wachten op de tweede marshmallow, waren later in hun leven succesvoller dan de kinderen die ervoor kozen de eerste direct op te eten.
Succesvoller
Er is een link te maken tussen de mashmallow en koopgedrag van mensen. Wanneer je het marshmallow voorbeeld probeert toe te passen op je eigen leven, probeer het dan te vergelijken met sparen. Wanneer je aan het begin van de maand loon krijgt, dan kun je daar direct iets leuks van kopen (leuk! Een marshmallow!), maar je weet ook dat wanneer je je geld bewaard en het opspaart, je er over een tijdje (na het wachten op die tweede marshmallow) iets nóg leukers van kunt kopen. (Twee marshmallows in plaats van één).
Rijk worden
Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar spaargedrag en mogelijkheden om rijk te worden, zijn er niet veel concrete bevindingen uit voortgekomen. Wat we wel weten? Dat vrijwel iedereen het fijn vindt om een spaarpotje achter de hand te hebben, maar het niet voor iedereen even makkelijk is. Waar de ene elke maand vijftig euro opzijzet, heeft de ander aan het eind van zijn geld altijd een stukje maand over. Een spaarpotje achter de hand is om heel veel reden verstandig, dat hoeven we je niet uit te leggen. Maar hoe zorg je dat je ook spaart als je daar -op z’n zachtst gezegd- niet zo heel goed in bent?
Creatieve alternatieven
Als je je geld liever spendeert dan het opspaart, dan zijn er ook heel wat andere alternatieven om er toch voor te zorgen dat je niet elke maand blut bent en ook op je rekening telkens rood dreigt te staan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te beleggen bij Binck. Door je geld te beleggen kun je van het geld wat je hebt, nog meer geld maken. Hiervoor is wel enige kennis vereist en de onervaren belegger zou eerst advies kunnen vragen aan een beleggingsadviseur. Een andere goede optie voor big spenders is om een spaardeposito aan te vragen. Hiermee zet je je spaargeld vast voor 5 of 10 jaar en krijg je er ook nog rente over. Zo dwing je jezelf eigenlijk om niet aan je spaargeld te zitten, en is je spaargeld na 5 of 10 jaar ook nog eens meer geworden dan dat het was. Bang dat je tussendoor in nood raakt en toch geld van die rekening moet halen? Geen zorgen, je kúnt er nog wel bij: maar er zit wel een boete aan verbonden. Helaas.
Let wel: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BinckBank