Als de eerste koude dagen zich aan dienen dan is dat vaak het moment dat iedereen weer massaal de open haard gaat aansteken! Heerlijk en warm voor het vuur. Maar wist je dat je hiermee ook overlast kan veroorzaken? In deze blog vertellen we jou daarom hoe je overlast voorkomt en hoe je verantwoord kan stoken. Lees je mee?
Wanneer stoken? Het kan allereerst goed zijn om niet elke dag de open haard aan te steken. Door bijvoorbeeld alleen met speciale gelegenheden de open haard aan te steken.
Stook alleen droog en schoon hout
Haardhout dat droog is zorgt voor minder rook en fijnstof. Hout dat je bijvoorbeeld zelf hebt gehakt moet vaak minstens 2 jaar drogen. Droog hout heeft nog 15 en 20 procent vocht in zich. Dit kan je meten met een vocht meter. Gebruik nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd. Op deze manier komen er metalen vrij. En die wil je niet inademen.
Volg instructies op voor het aansteken van vuur. Gebruik bijvoorbeeld, naast het juiste haardhout, ook aanmaakblokjes om de klus snel te klaren. Hoe sneller het vuur goed brand, hoe minder rook er zal zijn. Vuur dat enkel brand is niet schadelijk, het draait vooral om de rook die gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid en voor overlast kan zorgen.
Wat betekent onverantwoord stoken?
Omdat rook een kant op moet gaan zal rook via de pijp naar buiten gaan. Jij ruikt deze rook misschien niet, maar de buren wel. Rook trekt naar binnen bij de buren of de rook zorgt voor andere narigheid. Denk bijvoorbeeld aan rook in combinatie met mist. Ook fijnstof en andere schadelijke stoffen komen dan in de lucht hangen die dan moeilijk weg kunnen komen. Dit is ongezond voor mens en dier.
Wil je weten of het kan op de avond dat jij een vuurtje wil maken? Dan kan je ook kijken op Stookwijzer.nu. Op deze manier kan je checken of de weersomstandigheden goed zijn. En als je alles goed doet dan blijft de kachelruit van je open haard schoon. Ook als je snel na het stoken geen rook meer produceert maar vuur dan doe je het goed!