Studeren nu meer thuis dan ooit, dat komt natuurlijk de pandemie waar we nu inzitten met z’n allen. En om te voorkomen dat je verkeerd aan de eettafel gaat zitten of alleen maar in bed ligt, kun je beter de ideale studieplek thuis inrichten. Hoe je dat precies doet en wat je daar allemaal voor nodig hebt, vertellen we jou in deze blog. Lees je mee?
Een goede plek om te studeren is belangrijk. Niet alleen omdat je er heel veel uurtjes per dag doorbrengt, maar ook omdat je focus moet kunnen hebben. Daarom is bijvoorbeeld studeren of werken aan de keukentafel niet de allerbeste plek. Vaak lopen huisgenoten of familie in en uit. En gaan natuurlijk tegen je kletsen. Gezellig! Maar niet als er gestudeerd moet worden.
Inrichting
Het is vandaag de dag best een uitdaging om te studeren vanuit huis. En veel studenten en scholieren geven dan ook aan dat ze het moeilijk vinden om zich te concentreren. Waar moet een goede studieplek aan voldoen?
Allereerst is het belangrijk dat je een goed bureau met een bijpassende bureaustoel aanschaft. En bij passend bedoelen we niet dat de kleuren goed op elkaar zijn afgestemd. Maar dat de hoogte van de stoel aansluit aan je bureau. Het is belangrijk dat je met je voeten op de grond staan en dat je armen kunnen rusten op de armleuningen. Voor de je beeldscherm of computer is het belangrijk dat het op ooghoogte is. Zo voorkom je nek en schouderklachten. Voor een laptop kun je bijvoorbeeld een speciale laptopstandaard aanschaffen. Hierdoor kun jij ergonomisch achter de computer kruipen.
Ook kan het slim zijn om zelf een printer aan te schaffen. Nu de hogescholen en universiteiten om de haveklap de deuren sluiten, is het handig om zelf je belangrijke documenten te kunnen uitprinten. En denk aan printabonnement afsluiten, op deze manier heb jij altijd inkt. Alle inktsoorten kunnen hiervoor gebruikt worden, ook hp instant ink.
Focus en concentratie
Als je alle apparatuur en meubelstukken hebt verzameld, is het ook belangrijk dat jij een ruimte creëert waar je goed kunt focussen. Een goede en juiste focus om veel werk te doen en goed te studeren komt natuurlijk van binnenuit. Maar je kan je omgeving er wel op instellen. Bijvoorbeeld door lampen met natuurlijk licht te gebruiken en een nevelapparaat neer te zetten dat de ruimte zuivert. Ook muziek kan een hoop verschil maken, denk bijvoorbeeld aan meditatiemuziek op de achtergrond. Of gebruik deze YouTube-lijst voor meer focus. Door de trillingen en vibraties zou je sneller in een hyperfocus terecht komen. Is het proberen waard, natuurlijk!
De spanningsboog kan niet altijd gespannen zijn, zelfs niet als je een belangrijke deadline moet halen. Zorg er daarom voor dat je regelmatig even pauze neemt. Doe een paar jumping jacks in de kamer, ga buiten een rondje wandelen of trakteer jezelf op een lekkere koffie buiten de deur. Na een goede pauze kun je vaak veel beter weer aan het werk. Zo zorg je ervoor dat je batterij niet volledig op is na een flinke dag studeren.