Wil jij groene energie gaan gebruiken in huis. Dan geven wij je in dit artikel een aantal redenen om te kiezen voor windenergie als duurzame energiebron.
Net als de zon is ook wind altijd aanwezig op onze aarde. Vooral in Nederland merken we het goed wanneer het een dag niet waait, maar nog meer wanneer het een dag flink waait. Omdat de wind altijd aanwezig is hebben ze windmolens gemaakt om energie in op te wekken. Maar weet jij eigenlijk hoe dit proces in zijn werk gaat en hoe het kan dat sommige windturbines soms stil staan?
Windenergie en het milieu
Er komt door een windmolen geen CO2 vrij. Ook stoot een windmolen geen stikstofoxide uit of fijnstof. Echt zal er bij het bouwen van de windmolen wel CO2 vrij komen. Maar een goede hedendaagse windturbine kan mee dan 20 jaar mee. Een goed werkende windmolen zorgt voor genoeg Nederlandse windenergie om in 6 maanden alle energie voor de opbouw te compenseren. Zo verdient hij zichzelf dus dubbel en dwars terug.
Hoe werkt een windmolen?
Wij noemen windmolens ook wel windturbines en ze werken als volgt. De turbine wekt doornmiddel van weerstand door de windenergie op. Hij is dus aangesloten op een elektriciteitsnetwerk. De wind zorgt ervoor dat de bladen gaan draaien. In de gondel zit vervolgens een generator die energie opwekt. Net als een dynamo bij het fietsen. Een grote en krachtige windturbine kan wel 8 miljoen kWh per jaar aanmaken. Dit zijn 2.300 huishoudens voorzien van stroom.
Waarom staan windturbines soms stil?
Heb je het weleens gezien dat een windturbine stil staat? Dit terwijl andere windturbines misschien wel draaien. Dit komt wel vaker voor en heeft vooral te maken met de kracht van de wind. Wanneer de windkracht hoger is dan 10 worden windturbines stilgezet. Dit omdat ze dan niet meer mee kunnen draaien en hierdoor raken ze overbelast met alle gevolgen van dien. Ook kan het zijn dat de elektromotor stuk is in de turbine of dat er iets anders kapot is waardoor hij uit veiligheidsoverwegingen niet draait.
Horizonvervuiling
Een woord dat we 20 jaar geleden nog niet kenden is het woord horizonvervuiling. Door de komst van windmolens is dit echter een steeds meer voorkomende krachtterm waarom mensen liever geen windmolens in hun achtertuin willen. Hierdoor zijn er nu steeds meer windmolenparken op zee gebouwd om deze horizonvervuiling tegen te gaan.