Als een relatie verbroken wordt, doet dit veel pijn. Het kan best een tijdje duren voor je bereid bent om deze breuk te accepteren. In dit artikel doorlopen we de verschillende fases van liefdesverdriet.
Fase 1: ongeloof
In het begin heb je niet direct in de gaten dat er iets veranderd is. Het voelt alsof jullie nog steeds verkering hebben. Op dit moment geloof je niet dat jullie (langdurige) relatie ineens afgelopen is: ongeloof. Het duurt even voor deze realisatie er daadwerkelijk is. Als je emotioneel gezien begrijpt dat een relatie voorbij is, kan dit gevoelens van rouw en depressiviteit opleveren. Dat is in principe logisch, iemand waar je lief en leed mee gedeeld hebt verdwijnt namelijk ineens uit jouw leven. Iedereen gaat hier op een andere manier mee om. Soms lijkt het alsof je weer terug naar jouw ex wilt. Vaak zijn dit echter tijdelijke gevoelens en hoort dit bij het stukje verwerking.
Fase 2: berusting
Wanneer liefdesverdriet verwerkt is, kom je in een periode van berusting. Jouw emotionele gesteldheid zal langzaam stabiliseren, waardoor je tot rust komt en er ook positieve gevoelens tegenover jullie break-up komen. Je ziet in dat jullie relatie niet altijd perfect is geweest en er ook voordelen aan het single zijn kleven. Vaak is er in deze periode weinig behoefte aan een nieuwe relatie.
Fase 3: opnieuw verliefd worden
Nu je lekkerder in je vel zit, ontstaat er weer ruimte om opnieuw verliefd te worden. Soms zul je teruggaan naar jouw ex, meestal ontstaat er een nieuwe relatie met iemand anders. Als je te snel verliefd wordt, kan het zo zijn dat je een bepaald gat probeert op te vullen. Dit is een welbekende rebound-relatie. Probeer eerlijk naar jezelf te zijn over het soort relatie waar je voor kiest, ook naar jouw (nieuwe) geliefde is dit fair. Het is nooit te laat.