Rosé is de populairste wijn die in de zomermaanden wordt gedronken. En dat begrijpen we wel. Rosé is het lekkerst als het heel koud wordt geserveerd. Rosé past goed bij veel zomerse gerechten, denk aan een lekkere salade. Maar rosé kan ook gedronken worden op het terras of in je eigen tuin, na een lange werkdag.
Rosé onderscheidt zich van andere wijnen door de mooie roze kleur. De kleur kan variëren van licht roze tot een diepere rode kleur, dit hangt dan af van de manier waarop de wijn is bereid, maar daar komen we later op terug.
In dit artikel gaan we een belangrijke vraag beantwoorden. Hoe lang kun je rosé bewaren? In de situatie van na het openen van de fles, maar ook als je een nieuwe fles in huis hebt gehaald. Verder kun je ook lezen welke factoren van invloed zijn op de houdbaarheid en hoe je de rosé het beste kunt bewaren.
Hoe wordt rosé gemaakt?
Als eerst gingen we op onderzoek uit. Van welke druif wordt rosé gemaakt. Hier kwamen echter verschillende antwoorden naar boven. Rosé kan gemaakt worden van blauwe druiven, vaak in combinatie met een witte druif.
Of het wordt gemaakt van rode druiven. Waarom rosé dan een mooie roze kleur heeft in plaats van een diepe rode kleur? Dat heeft dan weer te maken met de manier waarop het gemaakt wordt. Bij rosé worden de schillen van de druif verwijderd nadat de gisting is begonnen. Hierdoor is er korte tijd maar contact tussen het sap en de schillen, dit verklaart de lichtere kleur. De smaak van rosé kan verschillen van droog tot (best wel) zoet.
Kenmerken waar je op moet letten bij het kiezen van een lekkere rosé
Welke rosé het beste bij je past hangt natuurlijk heel erg af van je eigen wensen. Er zijn wel een aantal factoren waar je naar kunt kijken als je een goede keuze wilt maken.
- Je kunt als stelling nemen: hoe lichter de kleur van de wijn, hoe droger de smaak is. De lichtere varianten zijn vaak ook wat frisser. De donkere varianten hebben vaak een veel diepere geur en smaak.
- Waar komt de wijn vandaan? De donkere wijnen komen vaak uit warme streken. Hier is de temperatuur hoger waardoor er meer suikers in de druiven zitten. De druiven zijn hierdoor vaak zoeter van smaak.
- Er zijn verschillende soorten rosé, dit komt doordat ze gemaakt zijn van verschillende soorten druif. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken. Het kan verstandig zijn om je in de verschillende soorten te verdiepen. Hieronder worden de belangrijkste soorten van druiven genoemd die gebruikt worden bij het maken van rosé.
- Grenache: Het smaakprofiel van deze druif wordt gekenmerkt door sappig en fruitig.
- Syrah: Het smaakprofiel van deze druif wordt gekenmerkt door rijke aroma’s en smaken van donker fruit, zoals pruimen, maar ook kruiden en peper.
- Cinsault: Het smaakprofiel van deze druif wordt gekenmerkt door frisse en lichte fruittonen. Hierbij kun je denken aan aardbeien en framboos.
Factoren die de houdbaarheid van rosé beïnvloeden
En dan heb je dus een lekkere rosé aangeschaft en wil je hem gaan opdrinken of misschien nog even bewaren. Om antwoord te geven op de vraag hoe lang kun je rosé bewaren willen we je eerst graag nog iets vertellen over de houdbaarheid, die wordt namelijk beïnvloed door een aantal factoren. Hieronder zullen we ze opnoemen:
- De soort rosé die je hebt aangeschaft. Een lichtere rosé is over het algemeen minder lang houdbaar dan een donkere variant. Lichte rosé bevat namelijk minder tannines.
Tannines zorgen ervoor dat de wijn zijn smaak niet verliest. - De kwaliteit van de wijn. De duurdere wijnen bevatten vaak betere druiven. Ook is hier vaak meer aandacht besteed aan het proces. Mede hierdoor kun je ervan uitgaan dat kwaliteitswijn ook langer houdbaar is.
- De opslag. De manier hoe je de wijn bewaart is ook van invloed op het proces van hoe lang je rosé kunt bewaren. Ook rosé moet op een dronkere en koele plek worden bewaard.
Maar dan volgt nu het antwoord op de belangrijkste vraag.
Hoe lang kun je rosé bewaren?
Als je de rose hebt opengemaakt en je hebt er lekker van kunnen drinken, maar er is nog iets over. Dan kun je rosé het beste bewaren in de koelkast. Hier kun je het 3 tot 5 dagen daarna nog consumeren en daarna kun je de wijn het beste weggooien. Een ongeopende fles kan daarentegen veel langer worden bewaard. Dit hangt nog wel af van de soort wijn die je hebt gekocht. Wijn van goede kwaliteit kan dan bijvoorbeeld 3 jaar worden bewaard en de goedkopere wijnen kun je 1 jaar lang bewaren.
Tips voor het bewaren van rosé
- Zoals hierboven al benoemd op een koele en donkere plek. De ideale temperatuur is tussen de 10 en de 15 graden.
- Bewaar de flessen rechtop. Dit voorkomt dat de kurk uitdroogt en er lucht in de fles komt.
- Houdt het uit het zonlicht en uit de buurt van warmtebronnen zoals kachels.
Dan rest ons tot slot nog het volgende. Rosé is het lekkerst als hij nog erg jong is. Daarom adviseren wij om de rosé toch wel binnen een jaar op te drinken. Wil je rosé echter langer bewaren, kies dan voor een goede kwaliteit.
Hopelijk heb je veel opgestoken van dit artikel en weet je nu hoe je het beste je rosé kunt bewaren. Wil je nog meer weten over wijn? Lees ook eens ons andere artikel over het bewaren van rode wijn of het bewaren van witte wijn.