De Amerikaanse Federal Reserve (kortweg Fed) deed onlangs heel wat stof opwaaien met een mededeling over hun uitgaven. De Fed gaf namelijk aan plannen te hebben om te gaan minderen op obligatieaankopen. Momenteel besteed de Fed hier nog maandelijks 120 miljard euro aan. Afbouwen betekent dat er vanuit de Fed in een veel lager tempo activa aangekocht worden. En die afbouw kan ook gevolgen hebben voor de waarde van cryptocurrencies op de beurs.
Ondersteuning vanuit de Fed
In het QE-programma van de Fed worden er activa aangekocht van centrale banken, met als doel de economie te stimuleren. Het is een werkwijze die in Amerika vaak wordt toegepast om de binnenlandse geldhoeveelheid te vergroten en zo economische activiteiten te stimuleren. Wanneer deze steun wordt afgebouwd wordt dit aangeduid met de term tapering. Dat nu het besluit genomen is om af te gaan bouwen, is begrijpelijk. Als het beter gaat met de economie zijn extra injecties vanuit de Fed namelijk niet nodig.
Effect op cryptocurrency
De verlaging van de maandelijkse ondersteuning vanuit de Fed zorgt ervoor dat financiële activa minder aantrekkelijk worden voor beleggers. Nu de liqiduiteit door de afbouw lager wordt, is de kans groot dat beleggers weer voorzichtiger worden in het handelen in crypto. Doorgaans wordt er door beleggers namelijk vanuit gegaan dat beleggen in cryptocurrencies een risicovolle onderneming is. En door het verdwijnen van de ruggensteun vanuit de Fed zouden deze risico’s voor de beleggers nog groter kunnen worden. Zo wordt investeren in cryptocurrency dus minder aantrekkelijk. Dit effect was de afgelopen week direct merkbaar op de beurzen. Na de aankondiging van de Fed daalde de prijs van de Bitcoin met zo’n 5 procent. Toch was daarbij ook direct een andere beweging merkbaar: er stapten al snel nieuwe kopers in door de verlaging. Door deze golfbeweging blijven analisten momenteel nog optimistisch over cryptocurrency. Wel zijn er analisten die wijzen op een dalend handelsvolume. Dit zou een teken kunnen zijn dat de stijging op de beurzen wat gaat afvlakken. Maar wanneer we terugkijken naar de vorige keren dat de prijzen in een dip kwamen, valt op dat er op die momenten tot nu toe altijd steun kwam waardoor de prijzen weer stegen.
Laag handelsvolume
Afgelopen maand was er sprake van een echte prijsrally, maar toch bleef het handelsvolume de laatste weken dalen. In een week tijd verminderde dat volume met bijna 1 miljard euro. Maar ook hierdoor raken de meeste analisten nog niet bezorgd. Zij verwachten dat, wanneer de prijs van de Bitcoin tegen het einde van het jaar stijgt, dat ook de handelsactiviteit weer zal toenemen. De aankondiging van de Fed zal dus van weinig invloed zijn. Op 20 oktober behaalde de koers van de Bitcoin een all-time high, maar dit record zou de komende periode toch zomaar weer verbroken kunnen worden. Daarbij lijkt FOMO (Fear of Missing out) een rol te spelen. De angst om grote winst te missen, zal beleggers ertoe aan blijven zetten om te investeren in cryptocurrency. Omdat beleggers ook zien dat de Bitcoin bij dipjes steeds steun heeft gekregen, zullen zij het risico hoogstwaarschijnlijk wel durven te nemen. Het lage handelsvolume lijkt dus maar tijdelijk te zijn.