Een laptop aanschaffen is niet zomaar iets. Je wil natuurlijk de beste laptop voor de prijs die je kan betalen, maar wat voor laptop is nou echt het beste voor studenten?
Studiekeuze
Je zou het misschien niet zeggen, maar je studiekeus heeft daadwerkelijk invloed op je laptopkeus. Veel studenten weten dit niet en checken alleen wat sowieso de beste studentenlaptop van het jaar is. Halverwege het schooljaar komen ze er dan achter dat hun laptop bepaalde programma’s niet aankunnen. Dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Het is handig om van tevoren te kijken naar wat voor studie je gaat doen.
Als je bijvoorbeeld grafic design gaat studeren is de laptopkeus veel belangrijker dan bijvoorbeeld bij de studie rechten. Sommige studies hebben vergen veel onderzoek, waardoor je soms heel veel tabbladen online open moet hebben. Daarvoor moet je laptop dan wel capaciteit hebben. Een snelle, misschien nieuwe, laptop is dan een goede keus. Ga je veel ontwerpen en maak je gebruik van programma’s zoals Adobe, dan is een grafisch sterke laptop van Apple misschien een betere keus voor jou. Hoef je in principe alleen internet en word te gebruiken? Dan kan je alle laptops wel aanschaffen, zolang ze maar een beetje goed lopen.
Goedkope laptops
Is er iets mis met een goedkope laptop? Nee absoluut niet. Dat is het korte antwoord. Je kan prima een laptop aanschaffen waar je rond de 200 of 300 euro voor moet betalen. Het is helemaal niet gek om op zo’n laptop te vertrouwen. Als je weinig budget hebt, maar wel essays moet schrijven en research moet doen, dan is een simpele laptop een hartstikke goede keuze. Bijvoorbeeld een Acer Swift met 4 GB werkgeheugen en Intel processor. Je bent een stuk goedkoper uit dan met een Mac, maar weet dat de laptop je prima door vier jaar college kan brengen.
Duurdere laptops
Het andere uiterste is natuurlijk een duurdere laptop. Hoe hoger in prijs, des te beter de software. Toch? In de meeste gevallen is dit inderdaad waar. Er zijn veel Acer laptops te vinden die dezelfde prijs hebben als vele Macbooks, maar waarvan het beeldscherm piekfijn is en de software helemaal op rolletjes loopt. Afhankelijk van wat je zoekt in een laptop, wordt de prijs ook hoger. Bij hoge resolutie beeldschermen of een sterke videokaart, die je bijvoorbeeld nodig hebt om lekker te kunnen gamen, moet je wat dieper in de buidel tasten. Heb je dat echt nodig voor school? Waarschijnlijk niet, maar als je dan toch een nieuwe laptop aanschaft…
Het enige waar de Macbooks echt in uitblinken, behalve de prijs, is de kwaliteit van het beeldscherm. Apple is dé computer als je wil foto- en videobewerking en voor de designstudies zijn ze ook goed weggelegd. De vraag is dan alleen, wil je er in investeren? Een Mac blijft namelijk niet alleen je studietijd bij je, maar waarschijnlijk ook nog wel wat jaartjes daarna.
Chromebook
Een Chromebook staat eigenlijk wel bekend als dé studentenlaptop. Hij is snel, ziet er goed uit en is goedkoop. Chromebook werkt, zoals de naam al doet vermoeden, met Google samen. Je hebt dus allerlei shortcuts naar Googleprogramma’s en je kan altijd offline werken. Dat is voor studenten natuurlijk ideaal. Als je met de trein naar thuisthuis reist en de N-wifi het weer laat afweten, kan jij gewoon verder met je het halen van EC’s.