TipsVrouwen & Lifestyle

Blaasontsteking bestrijden: Oorzaken, Symptomen en Sporten

0
sporten met een blaasontsteking

Een blaasontsteking kan leiden tot pijn, frequent urineren en veranderingen in de urine. Sporten tijdens een blaasontsteking kan onaangenaam zijn en een negatieve invloed hebben op de prestaties. Het is van cruciaal belang om de ontsteking te bestrijden en voldoende vocht tot je te nemen. Hoewel antibiotica vaak worden voorgeschreven, wordt sporten tijdens een antibioticakuur sterk afgeraden.

Het optreden van koorts kan duiden op een ernstigere aandoening waarbij sporten gevaarlijk kan zijn. Preventieve maatregelen om blaasontstekingen te voorkomen zijn voldoende hydratatie, volledige blaaslediging, voldoende vitamine C-inname en het consumeren van cranberry-producten.

Wat veroorzaakt een blaasontsteking?

Een blaasontsteking ontstaat wanneer de urineblaas, de opslagplaats voor urine, ontstoken raakt. Symptomen van een blaasontsteking zijn onder andere een frequent gevoel van drang om te plassen, een branderig gevoel of pijn tijdens het plassen, troebele urine en soms zelfs bloed in de urine. Er kan ook bijkomende buik- en rugpijn optreden.

Risicofactoren en sporten met een blaasontsteking

Meestal wordt een blaasontsteking veroorzaakt door bacteriën van buitenaf. Vrouwen hebben een verhoogd risico door hun kortere plasbuis. Andere risicofactoren zijn blaas- en nierstenen, diabetes, seksueel contact met een condoom en/of glijmiddel, een urinekatheter en de menopauze. Er is echter geen bekend verband tussen sporten en het ontwikkelen van een blaasontsteking.

Lees ook eens: Mag je sporten na fillers?

Sporten met een blaasontsteking

Bij een milde blaasontsteking is het theoretisch gezien mogelijk om deel te nemen aan lichte sportactiviteiten, maar dit wordt sterk afgeraden. Het lichaam gebruikt energie om de ontsteking te bestrijden, wat kan resulteren in verminderde prestaties. Voldoende hydratatie voor en na het sporten is essentieel, aangezien het lichaam extra vocht nodig heeft om de blaasontsteking te bestrijden.

Antibioticakuur tegen blaasontsteking

Bij behandeling met antibiotica wordt sporten tijdens de kuur sterk afgeraden. Het is van groot belang om de antibioticakuur volledig af te maken en vervolgens nog vier dagen te wachten voordat je weer begint met sporten. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.

Sporten met koorts en ernstigere aandoeningen

Een blaasontsteking kan evolueren naar een ernstigere aandoening, zoals een nierbekkenontsteking. Sporten met koorts, die kan optreden bij een nierbekkenontsteking, kan gevaarlijk zijn en hartproblemen veroorzaken.

Tips voor sporten met een blaasontsteking

Tips voor sporten met een blaasontsteking

Om een blaasontsteking te voorkomen en sportactiviteiten niet te hoeven missen, volgen hier enkele handige tips:

  1. Zorg voor voldoende vochtinname om schadelijke bacteriën uit de blaas en urineleiders te spoelen. Minimaal twee liter water per dag wordt aanbevolen, en mogelijk meer bij intensieve sportactiviteiten of veel zweten.
  2. Zorg ervoor dat je de blaas volledig ledigt tijdens het toiletbezoek om het aantal bacteriën in de resterende urine te minimaliseren.
  3. Zorg voor voldoende inname van vitamine C, wat de zuurgraad van de urine verhoogt en de groei van schadelijke bacteriën in de blaas remt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn onder andere citrusvruchten, kool, spinazie, paprika en chilipepers. Probiotica en specifieke voedingssupplementen kunnen mogelijk ook helpen bij het voorkomen van ontstekingen.
  4. Overweeg het consumeren van cranberry-producten, zoals sap, bessen of voedingssupplementen, omdat er bewijs is dat ze kunnen helpen bij het voorkomen en genezen van blaasontstekingen.

 

Wil jij een stralende huid? Doe dan dit!

Previous article

Mag je sporten na een fillerbehandeling?

Next article

You may also like

More in Tips