Hoewel het vroeger gebruikelijk was om altijd contant geld op zak te hebben, doen mensen tegenwoordig eenstuk meer betalingen online dan offline. Dat heeft hele veel gemak met zich meegebracht, zo kun je in slechts twee klikken nieuwe kleding besteld hebben, maar dat er zoveel online betalingen gedaan worden, betekent ook dat criminelen de weg hier naartoe gemakkelijk kunnen vinden. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je verstandig en veilig om kunt gaan met betalingen online. Mocht je nog wat extra tips nodig hebben, dan zijn dit belangrijke zaken om op te letten bij het doen van online betalingen.
Paysafecard
Een pay safe kaart, ook wel paysafecard, is dé online betaalkaart. Deze kaarten zijn verkrijgbaar met waardes van 10, 25, 50 of 100 euro en hiermee kun je bij duizenden weshops betalen, enkel door de zestien cijferige pincode van je paysafecard in te voeren. Het belangrijkste voordeel? Dat het veilig is. Een paysafecard kun je gewoon bij de Albert Heijn of Kruidvat kopen. Het fijne hieraan is dat je digitale betalingen doet, maar dat je geen bankrekening of creditcard nodig hebt. In principe kun je bijvoorbeeld met contant geld een paysafe card van 50 euro aanschaffen bij de Albert Heijn, en vervolgens met dat ingeleverde contante geld aankopen doen op het web. Tegenwoordig zijn er legio mogelijkheden om Paysafe te gebruiken – bijvoorbeeld: betaal met Paysafe in het casino.
Gebruik je eigen apparaten
We zouden je willen aanraden om bij online betalingen gebruik te bijven maken van je eigen apparaten. Daarmee bedoelen we niet alleen je eigen bankpas, maar ook je eigen telefoon, tablet, laptop of computer. Bij deze apparaten is er namelijk geen twijfel over dat er meerdere mensen toegang tot zouden hebben. Het is verstandig om niet zomaar op andere computers of apparaten in te loggen, zoals je misschien zou doen in een internetcafé of in een bibliotheek. Slimme criminelen kunnen namelijk dan op een gemakkelijke manier gegevens achterhalen en zo geld afhandig maken vanaf jouw rekening.
Trap niet in phishing
Het wordt tegenwoordig steeds moeilijker om niet in de vallen van internetcriminelen te trappen. Criminelen die gebruik maken van phishing weten als geen ander hoe ze zich moeten voordoen als een echt bedrijf, om jou zo in de val te lokken. Toch kan dit ervoor zorgen dat je geld afhandig wordt gemaakt en dat je misschien we teveel toegang verschaft tot persoonlijke gegevens. Wat er ook gebeurt, blijf onthouden dat een bank of een ander serieus bedrijf nooit per mail of telefoon om persoonlijke gegevens zou vragen! Kijk ook voordat je ergens een aankoop doet, of deze website niet ergens staat online met negatieve reviews op haar naam (bijvoorbeeld over phishing). In dat geval weet je ook zeker dat je niet met die website in zee moet gaan.
Check je verbinding
Ook al ben je niet een ontzettende internet nerd, dan is het alsnog goed om een paar technische internet zaken te checken voordat je ergens een online betaling doet. Zo is het altijd verstandig om de adresbalk van een bepaalde website of webshop te checken, bijvoorbeeld op de https-verbinding. Heeft de desbetreffende website namelijk niet zo’n verbinding, dan is de kans groot dat je met een onbetrouwbare website te maken hebt.